BymuseumForleden dag åpnet det et nytt museum her i Terracina. "Il palazzo della bonifica"(direkte oversatt "dreneringens hus), hadde vært ovelatt til seg selv i mange, mange år. Men nå har det blitt restaurert for 2 millioner euro, og altså gjort om til museum.

Pontineområdet som strekker seg fra Anzio til Terracina, fra hav til fjell, var en gang i tiden sump. Arbeidene med å drenere området, for å gjøre det til dyrkbar mark og bekjempe Malaria, ble startet allerede før romersk tid, og ble avsluttet av Mussolini. Hele den flere århundrede lange prosessen kan du lese om her.

Il palazzo della bonifica ble bygget mellom 1780 og 1785 oppå restene av en romersk basilika, og huset det administrative senteret for arbeidet med å drenere Pontineområdet.

Nå har det altså blitt bymuseum, hvor man kan finne bøker og dokumenter om dreneringsarbeidet, en stor samling Romerske krukker som nylig ble konfiskert av "la finanza" hjemme hos private. Skulle du finne en romersk krukke når du graver i hagen, kan du altså ikke bare beholde den..Pluss andre typer utstillinger. Bygget i seg selv er også veldig vakkert.

Il museo della citta, Luogo di storia, arte e pace. (Byens museum, et sted av /for historie kunst og fred), ble åpnet med brask og bram av stedfortredende ordfører, med nabobyenes ordførere, mer eller mindre viktige politikere fra regionen og biskopen (tror jeg) til stede. Nasjonalsangen ble fremført på blokkfløyte av en av byens skoleklasser,som jo var ganske rørende.  Snoren ble klippet og bygget ble velsignet av biskopen som drefset noe greier hit og dit...

Men når de endelig var ferdig med alle talene var det blitt så sent at jeg rett og slett måtte hjem og spise. En (norsk) italiener hopper ikke over lunsjen, må vite.  Men museet ble besøkt dagen etter, så dere skal få se hvor fint det er blitt. Enn så lenge..

Siste forberedelser dagen før åpning. Det plantes på terassen hvor du kan beundre den fantastiske utiskten over Terracina, det Tyrrenske hav og Pontineøyene i det fjerne. Mannen i hvit genser er min.

Terracineserne hadde møtt opp mannsterke.

Blokkfløyteorkester, med nabokomunenes faner i bakgrunnen.


Noen kunne overvære det hele fra orkesterplass.


Mon tro hva de sereverer på terassen?

Kommentarer

Populære innlegg