Ferdig!



Oliveninnhøstingen er for vår del (endelig) ferdig. Ca. 800 kg oliven har gått i pressen, og ut kom ca. 140 liter olje. Jovisst er det et strev, men når du ser oljen komme ferdig ut av kranen på presseriet, og når du spiser den første skiven med ristet brød og fersk velduftende olje, da er det verdt det.  Denne gangen hadde vi av forskjellige grunner valgt en annen frantoio som det heter. Her foregikk pressingen på gamlemåten, med store steinhjul som presser oljen ut an olivene. Og hadde jeg husket å ta med kameraet så skulle dere ha fått sett prosessen fra frukt til ferdig olje. Da skulle dere også ha fått sett sjefen sjøl, en bitteliten dame på 85 som fortsatt er i full jobb, og som passer kranen der oljen kommer ut. Å nei hun skulle slettes ikke ha hjelp til å løfte de fulle 10 liters målene med olje for så å helle den over i kanner. Da skulle dere også ha fått sett baren over gaten der vi satt og ventet mens våre oliven ble presset. Den var av den litt gammeldagse sorten som er så vanlig her. For borsett fra de vanlige tingene som disse barene selger, sa hadde de et ikke så lite utvalg av strikkegarn.. Tja, kanskje greit å ha noe å henge fingrene i når dagene blir lange og man har mye tid til å henge på bar..


Da får det heller bli bilder av ferdighøstede trær, den fine utsikten og noen av våre firbente som har deltatt  i innhøstingen. Dvs. å grave seg inn i kvisthaugen, krype inn under nettene man legger under trærne, eller å legge seg godt til rette oppå dem, og observere de som jobber og sliter. For et hundeliv..


Shaggy, Emma og Red alle på et sted til samme tid. Et sjeldent syn.

Kommentarer

  1. Har skjønt i år, er ett veldig bra oliven år !
    De jeg har snakket med i Bolsena by, var så lykkelig over flotte oliven, som ga masse olje :)

    Snakket med en nabo, som fortalte at familien hennes bruker vel i ca 50 liter olje i året !!!?!!!!!
    Da skjønner jeg bedre at de trenger mye olje, he he heee

    SvarSlett
  2. Å ja de sparer ikke på olivenoljen, det er helt sikkert. Vi er jo bare to her i huset men det går allikevel med en del olje i løpet av året:)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg