La befana



I dag feires "La befana" her i Italia. For barna er vel denne dagen nesten like stas som julaften.
La befana som er en snill heks, besøker barna natt til 6. januar og fyller strømpene deres med gaver. Har de vært snille får de søtsaker og har de vært slemme får de kull. Og som god husmor feier hun gjerne gulvene før hun drar..
I følge legenden skal de tre vise menn som var på vei til Betlehem med gaver til Jesusbarnet ha stoppet en gammel dame for å spørre om veien. Hun visste heller ikke veien men ba dem hjem til seg, og ga dem ly for natten. (Hun var den beste husmoren i byen og hadde det koseligste hjemmet). Neste dag ba de henne om å bli med dem på veien for å finne Jesus, men hun hadde ikke tid. Etterpå angret hun og og dro ut for å finne dem, uten å lykkes. I sin leting stoppet hun ved hvert eneste hus og spurte om det var barn der, i håp om at det skulle være Jesusbarnet. Og i følge historien drar hun fortsatt rundt på leting, og på veien deler hun ut gaver til barna.
Her i Terracina er heksen å finne flere steder i løpet av dagen, hvor hun deler ut gaver til barna.





Det var hverken godteri eller kull i strømpen min i dagtidlig, så det betyr vel at jeg har blitt stor det da. Men hun kunne gjerne ha dratt over gulvene mine synes jeg!
Mer om historien bak "La befana" kan du lese her.

Kommentarer

Populære innlegg